Nederlands, English
Beijk onze video's, Steun ons op Patreon
Aanmelden

Microsoft zet de volgende stap in vervroegde vervanging

Gepubliceerd op 13 juli 2021 door ASK-Solutions in nieuws

Right to RepairVolg onze strijd voor Right to Repair

Microsoft heeft onlangs Windows 11 uitgebracht.Microsoft heeft onlangs Windows 11 uitgebracht. Tot onze verbazing, of eigenlijk hadden we dit wel verwacht, kunnen de meeste computers niet worden geüpgraded naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft.

We hadden al veel kritiek en privacyproblemen met Windows 10 bij de lancering en hoopten op verbetering. Dat Windows 11 wat dat betreft een tegenvaller zou zijn, realiseerden we ons al. Zeker toen het nieuws kwam dat Windows 11 zou weigeren op te starten als een laptop geen werkende camera of Bluetooth (meer) had. Het zou geen geschikt besturingssysteem zijn voor een laptop zonder deze ingebouwde potentiële spionage hardware. Ook niet voor laptops welke zijn uitgerust met ingebouwde hardware kill switches. En ook niet voor mensen die om wat voor reden dan ook hun camera, microfoon, Bluetooth of Wifi willen uitschakelen.

Wij en anderen hebben Windows 11 uitgeprobeerd en getest. Of beter gezegd, we zijn helemaal niet in staat om Windows 11 op echte hardware te testen. Windows 11 heeft niet alleen een computer nodig met TPM en secure boot, het heeft ook een schijnbaar kunstmatige grens die een processor vereist die is ontworpen, niet gemaakt, na een bepaalde datum.

De nieuwste hardware welke wij hier op kantoor hebben, heeft een recent geproduceerde 7e generatie Intel Core I7 processor. Feitelijk kun je vandaag gloednieuwe computers kopen die geen Windows 11 kunnen draaien. We hebben gekeken naar het verschil tussen zowel de Intel- als AMD-processors die wel en niet worden ondersteund. We kunnen serieus geen echte reden vinden waarom deze grens is getrokken. Zelfs onze medewerkers die jarenlange ervaring hebben met het ontwerpen van moederborden en embedded computers, hebben geen idee waarom processors van een iets oudere generatie niet worden ondersteund. En ouder als in: in de afgelopen jaren ontworpen, maar tot op de dag van vandaag geproduceerd.

Microsoft beweert dat dit voor jouw veiligheid is, anders loopt je gevaar. Maar dit is een vals argument, omdat processors met een ouder ontwerp deze beveiligingsfuncties weldegelijk kunnen bieden, alleen met meer impact op de prestaties. Er is geen goede reden waarom een besturingssysteem zou eisen dat deze beveiligingsfuncties aanwezig, ingeschakeld en volledig hardwarematig zijn, onder alle omstandigheden, voor iedereen en voor alle computers in elke situatie. Het is net als een messenfabrikant die besluit dat vanaf nu alle messen worden verkocht in een doos die alleen kan worden geopend door de nieuwste versie van een keukenrobot, omdat sommige mensen het mes anders verkeerd zouden kunnen gebruiken en zichzelf of anderen potentieel zouden kunnen bezeren.

Miljoenen computers zullen op de afvalhoop belanden, lang voordat hun verwachte levensduur is bereikt. Perfect werkende, bruikbare en veilige computers. Mensen hebben weinig andere keuze dan het blijven gebruiken van niet ondersteunde Windows 7, 8 en 10 met potentiële beveiligingsrisico's en het niet kunnen installeren van nieuwere applicaties. De andere optie is om over te schakelen naar een ander besturingssysteem zoals POP!_OS, CentOS, Ubuntu, SUSE Linux, Haiku OS en anderen, zoals wij jaren geleden al hebben gedaan.

We kunnen alleen maar concluderen dat het heel duidelijk is dat Microsoft niet langer een fabrikant van besturingssystemen is. Microsoft is een hardwarefabrikant en gegevensverzamelingsbedrijf.

ASK-Solutions voldoet aan het ISO 9001:2008 kwaliteitswaarborg