English, Nederlands
LinkedIn, Facebook, Volg ons op Twitter, Volg ons op Instagram, Beijk onze video's, Steun ons op Patreon
Aanmelden

De Prusa XL

Geschreven op 19 november door ASK-Solutions in nieuws

Prusa XL

Gisteren kondigde Prusa aan dat ze preorders gaan aannemen voor de lang verwachtte Prusa grootvolume 3D printer. Toen we de plannen zagen die Joseph en zijn team bij Prusa hebben voor de Prusa XL, hebben we meteen een preorder geplaatst.

De printer ziet er veelbelovend uit. We zien niet wéér eenzelfde 3D printer. We zien nieuwe en frisse ideeën die 3D printen als geheel vooruit helpen. Dat zijn we inmiddels van Prusa gewend, wat heeft bijgedragen aan hun succes.

We zien niet enkel coreXY, een groter afdrukvolume, lineaire rails, een 32-bits platform en een LCD scherm, wat deze printer tot een potentieel goede 3D printer voor groter volume zou maken. We zien ook een zeer open en toegankelijk printruimte, een opstelling met toolchangers, een zeer innovatief nieuw bed leveling systeem, een dubbele thermistor opstelling per printhead, een nieuwe kijk op de extruder en een meerzonige bed verwarmer.

We zijn altijd blij geweest met de automatische bed leveling en de nozzle kalibratie van onze Robox 3D printers. We hebben een paar pogingen gezien om vergelijkbare detectiesystemen in verschillende printers op te nemen. De Robox vertrouwt niet op bed leveling schroeven of een mechanische, inductieve of optische sensor om de afstand tussen de X carriage en de bouwplaat te meten. Het is afhankelijk van het feit dat de nozzle de bouwplaat daadwerkelijk aanraakt. De Prusa XL zal een vergelijkbare aanpak hebben, met behulp van de nozzle zelf en een rekstrookje. De Prusa XL gaat nog een stap verder: hij maakt kalibratie bijna volledig automatisch en maakt verstoppingen van de nozzles detecteerbaar door vervormingen in de printkop te detecteren die veroorzaakt worden door de drukopbouw. Het elimineren van hoogte aanpassingen van de Z assen, niet alleen tussen printtaken, maar ook na het verwisselen van bouwplaat en nozzles en mislukte prints door onderextrusies en filamentstoringen.

Het nieuwe bord, gebaseerd op het 32 bit platform waar Prusa al reeds veel ontwikkelingsinspanningen in heeft gestoken, ziet er ook veelbelovend uit. Met de huidige informatie zal het niet alleen een ijzersterk platform zijn met veel processorkracht en hardwaremogelijkheden. Het kan een heleboel extruders, thermistoren en veel hoog vermogen uitgangen aansturen. Het lijkt ook te zijn ontworpen met het oog op onderhoudbaarheid, herstelbaarheid en uitbreidbaarheid.

We zijn erg enthousiast over de bouwplaat verwarming. Of beter gezegd verwarmingen. In plaats van een zeer grote enkele verwarmingselement te gebruiken, heeft de Prusa XL een reeks van 16 kleinere elementen, allemaal met hun eigen thermistoren. Dit verkleint de kans op productiefouten van de verwarming. Het kan het buigen van de bouwplaat verminderen, afhankelijk van de temperatuur. Het kan temperatuurafwijkingen (hot en cold spots) in de bouwplaat verminderen. En het vermindert het stroomverbruik van het verwarmde bed, waardoor de levensduur van de componenten wordt verlengd. Maar het zal een uitdaging zijn om het verwarmingsproces te beheren en het zal hoogstwaarschijnlijk een iets langere verwarmingstijd van de bouwplaat betekenen.

We kijken ernaar uit om onze Prusa XL volgend jaar te ontvangen.

ASK-Solutions voldoet aan het ISO 9001:2008 kwaliteitswaarborg