English, Nederlands

Gecorrodeerde elektrische circuits

Geschreven op 5 april door ASK-Solutions in discussie

Corroded blower motor resistorOf het nou je smartphone, tablet, laptop, desktop PC, auto, boot of zelfs een vliegtuig is, overal met een DC voltage (component) is corrosie. Bruine, zwarte, rode, oranje, gele, groene en blauwe opbouw rond elektrische aansluitingen. Zoals op de foto links; de binnenkant van een aansluitdoos van een elektromotor.

Wat is die gekleurde troep?

Het is geen koperoxide. Koperoxide is bruin en vormt een patina op het oppervlak van een koperachtig materiaal. Het is een chemische reactie tussen het zuurstof O2 molecuul in de Ri met het kopermolecuul Cu dat koper (I) oxide vormt.

In plaats daarvan is het een complexe chemische reactie tussen koper, zuurstof, water, zuren, chloriden en zouten in de lucht. In aanwezigheid van een gelijkspanningscomponent wordt deze reactie versneld; dit heet galvanische corrosie. Hoe hoger dit gelijkspanningscomponent, hoe sneller de reactie plaatsvindt. Ook een wisselspanning kan een gelijkspanningscomponent bevatten en blijft er een kans op galvanische corrosie. Door de chemische reactie verandert het koper in verschillende koperzouten. Dan worden koperzouten omgezet in hydraten en vormen ze kristallen. De kleur van deze kristallen is afhankelijk van de elektronlading wat wordt bepaald door de chemische opbouwpercentages van onder andere koper (II) sulfaat (pentahydraat), koper (II) hydroxide en koper (II) chloride.

Hoe te voorkomen

Regels

Verwijder de volgende keer de batterij van je mobiele telefoon als je in de regen bent of zweet terwijl je telefoon in je binnenzak zit. Heeft u een ongeluk gehad met een kopje koffie en uw laptop, verwijder dan de batterij. Laat vloeistoffen gewoon uitlekken en laat de rest opdrogen op een warme plek. Open indien nodig uw apparaat om ingesloten water onder schilden te verwijderen, suiker te verwijderen enz. Of geef uw apparaat met losgekoppelde batterij af aan een plaatselijke reparatiewerkplaats.

Of in ons geval had de persoon die de motor heeft geïnstalleerd diëlektrisch vet op de aansluiting moeten gebruiken om water en vochtige lucht uit het gelijkspanningspotentiaal te verwijderen.

Mythes

LinkedIn, Facebook, Volg ons op Twitter, Volg ons op Instagram, Beijk onze video's, Steun ons op Patreon
ASK-Solutions voldoet aan het ISO 9001:2008 kwaliteitswaarborg