Wij bestelden de semi geassembleerde versie van de Prusa XL. Bij het vooraf bestellen waren we teleurgesteld dat er geen kit versie was, maar we waren blij verrast toen de printer arriveerde. Wij vinden het altijd erg leuk om minimaal één printer zelf te bouwen; we zijn niet alleen sleutelaars, maar door zelf de printer van zijn componenten te bouwen, krijg je een goed inzicht in hoe de printer functioneert, hoe je problemen kan oplossen en hoe je deze kan repareren of verbeteren. We waren bang dat semi geassembleerd betekende dat we de printer uit de doos moesten halen, het bovenste gedeelte moesten bevestigen, een paar kabels moesten aansluiten, de spoelhouder moesten monteren en klaar. Zoals dit bijvoorbeeld het geval is met de Creality Ender 3 V2 Neo. Gelukkig werden we, toen de Prusa XL arriveerde en we de doos openden, begroet met veel componenten, zakken met bevestigingsmiddelen en een flink aantal subassemblages.
De instructies zijn duidelijk maar niet zo goed uitgevoerd als we gewend zijn van eerdere printers van Prusa Research. Het is heel duidelijk dat Prusa worstelde met de inkoop van onderdelen, wat zij ook als reden voor de vertragingen aankondigden. De montagehandleiding bevat meerdere versies A, B of C van een trede of groep treden. Welke versie van de stappen je moet volgen, hangt af van de variant display, Wifi of vooraf versus zelf geassembleerde nozzle afdichting. Door de onderdelen te vergelijken met de foto's in de montagehandleiding, is het snel duidelijk welke stappen je moet volgen en welke niet. Behalve in ons geval voor het xLCD paneel. Het vergrendelingslipje van de lintkabelconnector en de rode draad kwamen niet overeen met de foto's in de instructies. Gelukkig is het niet de eerste keer dat we met dit type connector te maken hebben. We eindigden met de rood gemarkeerde draad aan het uiteinde van het xLCD scherm, zoals weergegeven in de instructie en gespiegeld aan het uiteinde van het xBuddy moederbord. We zijn er zeker van dat Prusa dit zal oplossen met later verzonden printers en updates van de montage handleidingen.
We hebben slechts één echt probleem gehad. Het is ons gelukt het draad van een van de profiel inzetstukken te strippen. Dit was tijdens het vastdraaien van de tweede achterste extrusie. De schroefdraden in het profielinzetstuk zijn gestript voordat ze ook maar in de buurt kwamen van het aandraaimoment, zoals aangegeven door de 3D geprinte aandraaimoment indicator die bij de printer wordt geleverd. De schroefdraad van de schroef zelf was prima. Gelukkig levert Prusa altijd reserve onderdelen bij hun producten. We hoefden alleen maar de extrusie afdekking van de achterste basis los te schroeven om het gestripte profielinzetstuk eruit te schuiven en een reserve in te schuiven. Bij het onderzoeken van de profielinzetstukken merkten we dat de pasvorm van de schroefdraad erg los is. We weten niet zeker of dit een probleem met de kwaliteitscontrole is of bedoeld is voor afstemmingsdoeleinden.
Tijdens het begeleiden van de xLCD kabel brak de 3D geprinte hoekafdekking af, omdat we de afdekking meerdere keren moesten indrukken om de lengte van de xLCD kabel aan beide uiteinden correct te krijgen. De afdekking functioneert nog steeds, er ontbreekt één lipje. En het printen van een vervangende hoes is een fluitje van een cent, aangezien de Prusa XL volledig open source is.
De rest van de assemblage verliep erg soepel. Uiteindelijk hebben we geen onderdelen voor de WiFi verbinding geïnstalleerd, omdat we al onze apparatuur bekabelen. Het VLAN van onze 3D printerfarm is naar keuze niet eens beschikbaar op WiFi. Als de Prusa XL niet met een ethernetpoort zou zijn geleverd, hadden we waarschijnlijk gewoon de USB-stick gebruikt of de printer aangepast met een ethernetpoort.
Het kalibratieproces duurt veel langer dan bij eerdere Prusa printer modellen. Net als bij eerdere printers heeft Prusa veel moeite gestoken in het niet alleen heel goed doen van hoe de printer nauwkeurig wordt gekalibreerd. Zoals gewoonlijk is er veel moeite gedaan om de kalibratie wizard duidelijk volgbaar te maken met een minimum aan handmatige aanpassingsstappen; het grootste deel van het proces is volledig geautomatiseerd, waardoor menselijke fouten worden geëlimineerd. De enige lastige kalibratie die u echt zelf moet aanpassen, is de veerspanning van de mondstukafdichtingen. De hele kalibratie neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Tijdens het grootste deel van de kalibratie kunt u iets anders doen, of genieten van de printer die het bed onderzoekt en de kalibratiepin aftast.
Met de Nextruder heeft Prusa de noodzaak voor kalibratie van de eerste laag geëlimineerd, wat naar onze mening een grote verbetering is. Dat maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van het rekstrookje die aanwezig is in het extruder lichaam. Het verwarmde bed wordt niet alleen gepeild en in kaart gebracht, maar wordt ook gebruikt om de toolhead offsets uit te lijnen. Bij onze andere printers die meerdere nozzles hebben, moet je een kalibratieprint printen, de beste X en Y offset bepalen en deze waarden in de printer invoeren. Bij de Prusa XL wordt je gevraagd de kalibratiepin voor de toolhead compensatie in het midden van het verwarmde bed te steken. De printer doet de rest; waarbij je de pen herhaaldelijk van alle kanten aftast voor alle gereedschapskoppen.
Als een eerste enkel materiaal print, hebben we de first layer test print van de meegeleverde USB stick geprint. Na het homen van de carriage en het proben van het printbed, printte de printer een testpatroonraster van slechts een paar lagen dik. Nadat de printer klaar was en we de testafdruk hadden verwijderd, waren we verbaasd over hoe consistent de eerste laag was. We hebben zelden zo’n consistente eerste laag gezien. En dat gezien het extreem grote oppervlak en dat er geen tweaking nodig was.
Voor een echte eerste print hebben we de twee materiaals Prusa sleutelhanger testprint geprint welke op de USB stick aanwezig is. De printer werd geleverd met een spoel Prusament PLA Galaxy Black, welke we hebben aangevuld met een spoel Prusament PLA Galaxy Silver. De printkwaliteit is erg goed, maar we merkten wel wat stringing tussen de letters van het Prusa logo.
We hebben een volledige video van deze testafdruk op ons YouTube-kanaal geüpload.
We zijn erg enthousiast over het gebruik van deze printer en de verhuizing naar onze 3D print farm. Op het moment dat dit artikel werd geschreven, is er een alfaversie van de firmware uitgebracht die input shaping ondersteunt, samen met een 12 minuten benchy gcode bestand voor de Prusa XL. We willen dit graag testen, maar hebben er nog geen tijd voor gevonden vanwege een ernstige griep uitbraak.
Vorige: Original Prusa XL – Aankomst
Volgende: Original Prusa XL – Input shaping