Nederlands, English
Beijk onze video's, Steun ons op Patreon
Aanmelden

Staat New York keurt eerste elektronica Right to Repair wetsvoorstel goed

Gepubliceerd op 5 juni 2022 door ASK-Solutions in nieuws

Right to RepairVolg onze strijd voor Right to Repair

Staat New York keurt eerste elektronica Right to Repair wet goed

De staatsvergadering van New York heeft de allereerste Right to Repair wet van de Verenigde Staten met betrekking tot elektronica aangenomen met 145 tegen 1. Op 1 juni heeft de senaat van de staat New York hun versie van het wetsvoorstel aangenomen in het voordeel van 59 tegen 4.De maatregel, die de "Fair Repair Act" wordt genoemd, zou alle fabrikanten die "digitale elektronische producten" binnen de staatsgrenzen verkopen, verplichten om gereedschappen, onderdelen en instructies voor reparatie beschikbaar te stellen aan zowel consumenten als onafhankelijke winkels.

One giant leap for repairkind

Zelfreparatiegroepen zoals iFixit hebben de uitspraak toegejuicht en het "een grote sprong voor reparatie" genoemd in een blog bericht volgend op de aankondiging.

Het wetsvoorstel omvat uitzonderingen voor huishoudelijke apparaten, medische apparaten en landbouwmachines. Volgens de tekst van de wet kan de procureur-generaal van New York actie ondernemen tegen elke fabrikant die zich niet aan de voorschriften houdt.

De nieuwe wet zal waarschijnlijk een impact hebben tot ver buiten de grenzen van de staat New York. Nu fabrikanten die goederen in New York verkopen, verplicht zijn reparatiehandleidingen beschikbaar te stellen, zullen die handleidingen waarschijnlijk snel over de hele wereld beschikbaar komen. Meer invasieve softwaremaatregelen zullen ook onpraktisch worden, wat kan leiden tot brede veranderingen in de manier waarop elektronica wordt ontworpen en onderhouden.

Het wetsontwerp:

Vereist dat OEM's, voor diagnose, onderhoud of reparatie, beschikbaar stellen aan iedere onafhankelijke reparatieprovider of aan de eigenaar van digitale elektronische apparatuur die is vervaardigd door of namens of verkocht door de OEM, tegen eerlijke en redelijke voorwaarden, documentatie, onderdelen en gereedschappen, inclusief updates van informatie. Niets in deze sectie vereist dat een OEM een onderdeel beschikbaar stelt als het onderdeel niet langer beschikbaar is voor de OEM. Voor apparatuur die een elektronisch veiligheidsslot of een andere veiligheidsgerelateerde functie bevat, stelt de OEM aan de eigenaar en onafhankelijke reparateurs, tegen eerlijke en redelijke voorwaarden, alle speciale documentatie, gereedschappen en onderdelen die nodig zijn om toegang te krijgen tot het slot en het slot of de functie te kunnen resetten wanneer uitgeschakeld tijdens diagnose, onderhoud of reparatie van de apparatuur. Dergelijke documentatie, tools en onderdelen kunnen beschikbaar worden gesteld via geschikte systemen voor veilige vrijgave.

Rechtvaardiging:

Dit wetsvoorstel zal consumenten beschermen tegen de monopolistische praktijken van fabrikanten van digitale elektronica. Deze wetgeving zal fabrikanten verplichten om niet-handelsgeheime diagnostische en reparatie-informatie beschikbaar te stellen voor verkoop aan externe reparateurs. Niets belet externe reparateurs om technisch bekwaam te zijn om digitale reparaties uit te voeren, behalve het gebrek aan informatie dat door fabrikanten wordt achtergehouden.

In te veel gevallen worden reparaties van digitale items opzettelijk beperkt door de fabrikant. Fabrikanten zullen van consumenten eisen dat ze voor reparatiediensten uitsluitend betalen via hun reparatieafdeling of door de fabrikant geautoriseerde reparatiebedrijven. De praktijken van fabrikanten creëren in wezen een monopolie op deze reparatiediensten. Deze beperkte geautoriseerde kanalen resulteren in te hoge reparatieprijzen, slechte service of onbestaande service in landelijke gebieden en onnodig hoge omloopsnelheden voor elektronische producten. Een ander punt van zorg is de aanzienlijke hoeveelheid elektronisch afval die wordt veroorzaakt door het onvermogen om kapotte elektronica op een betaalbare manier te repareren. Gebrek aan concurrentie in de digitale reparatie-industrie leidt tot hoge kosten voor consumenten, bedrijven en overheidsactiviteiten, beperkt de markten voor gebruikte apparatuur en leidt tot vervroegde uittreding van apparatuur met een resterende levensduur. Met dit wetsvoorstel wordt de markt voor digitale reparatie opengesteld voor concurrentie en alle voordelen voor de consument, het ondernemerschap en het milieu.

Gouverneur Hochul moet het wetsvoorstel nog ondertekenen, van wie wordt verwacht dat zij de maatregel steunt. De maatregel gaat een jaar na de overgang tot wet in werking.

Ondertussen in Europa

Ook Europa is geen onbekende in Right to Repair. In maart 2022 stemde het Europees Parlement voor het verduurzamen van batterijen, inclusief het verwijderbaar en vervangbaar maken van batterijen. Ook lanceerde de Europese Commissie op 11 januari 2022 een consultatie over de vraag of zij een consumenten Right to Repair moet instellen voor situaties die niet onder de huidige wettelijke garantieperiode vallen.

Europa is een van de grootste markten ter wereld, wat betekent dat nieuwe EU ontwerprichtlijnen en de Right to Repair mandaten fabrikanten over de hele wereld zouden kunnen dwingen om duurzamere producten te maken. De verschuiving kan niet snel genoeg komen.

Volgens een Eurobarometer-enquête vindt 79% van de EU-burgers dat fabrikanten verplicht zouden moeten worden om het gemakkelijker te maken om digitale apparaten te repareren of hun individuele onderdelen te vervangen, en zou 77% liever hun apparaten repareren dan nieuwe kopen. Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld, met meer dan 53 miljoen ton weggegooid in 2019.

ASK-Solutions voldoet aan het ISO 9001:2008 kwaliteitswaarborg