Nederlands, English
Beijk onze video's, Steun ons op Patreon
Aanmelden

Original Prusa XL – Aankomst

Geschreven door ASK-Solutions in Projecten

Prusa XLEindelijk binnen

Vorige week hebben we onze langverwachte Prusa XL in ontvangst mogen nemen. Direct na de aankondiging op 18 november 2021 hebben we er één ge-preordered. Door de wereldwijde tekorten in die periode, werd er voorzichtig geschat dat de eerste pre-orders in Q3 van 2022 verscheept zouden gaan worden. In Q1 2023 zijn de eerste single-tool XLs de deur uit gegaan bij Prusa. Als excuus voor alle vertragingen verzendt Prusa Research bij alle pre-orders twee extra's: een textured printbed en een Nextruder V6 nozzle adapter. Ook zit er bij de grote XL een grote ton met grote Haribo.

Waarom het zo lang heeft geduurd

Hoewel XLs met een enkele toolhead inmiddels hun weg hebben gevonden naar hun eigenaren, moest Prusa voor de multi-toolhead units nog meerdere hindernissen overwinnen. Prusa gaf in maart 2023 aan dat er nog een aantal maanden nodig zijn om de eerste multi-toolhead units gereed te hebben voor verzending. Er moesten op dat moment nog units naar externe beta testers worden gestuurd, en daarna was er nog een maand geplanned om alle feedback van de tests te verwerken in het uiteindelijke ontwerp.

Snelheid en Open Source

De Original Prusa XL is sneller en vooral flink groter dan onze go-to printers op dit moment; de Original Prusa i3 MK3S. Aangezien we al een tijd tegen de limieten van de MK3S aanliepen qua grootte en materialen, was de keuze voor de XL een zeer makkelijke. Ook al hebben we één van de MK3S printers uitgerust met een MMU (multi-material unit), het printen met meerdere materialen is hierop niet ideaal. De XL maakt dit met zijn meerdere toolheads een stuk makkelijker en met een veel beter resultaat. Daarnaast heeft de XL geen wipe tower meer nodig, wat enorme hoeveelheden materiaal bespaart als je veel verschillende kleuren of materialen in een enkele print gebruikt.

We hadden veel eerder groot, snel en met meerdere kleuren kunnen printen als we bijvoorbeeld een Bambu Lab X1 Carbon hadden gekocht. Maar waar Prusa alles wat het ontwikkeld open source maakt, is dat bij Bambu Lab helaas niet het geval. Wij vinden open-source zeer belangrijk, en dus vielen merken als Bambu Lab al snel af om te wachten op de Prusa XL en in de tussentijd prints die niet kunnen worden opgesplitst in meerdere kleinere prints te printen op onze oude Leapfrog printer. De Bambu printers hebben proprietary onderdelen, waaronder belangrijke componenten zoals de hotend en extruder. Voor sommige onderdelen, zoals bijvoorbeeld de lagers, moet de gehele printer ter reparatie naar Bambu terug worden gestuurd. Daarnaast doet Bambu Lab tot op dit moment vaag en onduidelijk over welke delen van hun printers en software nu echt open-source zijn en welke delen niet, om maar niets te zeggen over patenten...

Loadcell technology

Loadcell technology

De extruder van de Prusa XL is volledig opnieuw ontworpen en onderscheidt zich van andere direct-drive extruders. Prusa heeft het de next generation extruder genoemd, of 'Nextruder'. Het belooft een van de meest geavanceerde extruders op het gebied van 3D printen te worden en zit boordevol verschillende functies die gericht zijn op het verbeteren van de algehele printkwaliteit.

De Nextruder maakt gebruik van een load cell sensor die in het koellichaam is ingebed. Met deze sensor is de nozzle als nivellerende sensor te gebruiken en is er geen externe sensor meer nodig. De Prusa XL bereikt dit door zeer kleine drukvariaties te meten die op de spuitmond inwerken wanneer deze het printbed raakt.

Prusa claimed dat de load cell sensor elke keer resulteert in een perfecte eerste laag en dat er tijdens het nivelleren geen handmatige kalibraties nodig zijn zoals de 1st layer calibration. Ook de Live Adjust Z voor elk ander printbed is hiermee verleden tijd. Aangezien dit iedere keer veel tijd kost, zijn we erg blij dat dit allemaal niet meer hoeft. De sensor kan ook heat creep en gedeeltelijke en volledige verstoppingen detecteren door de drukverschillen in de nozzle te meten. Dit helpt bij het voorkomen van printfouten en verkleint de kans op schade aan de hotend.

Volgende: Original Prusa XL – Assemblage

ASK-Solutions voldoet aan het ISO 9001:2008 kwaliteitswaarborg